Beskydská zabijačka v penzionu Rzehaczek
Firemní zážitková akce formou originální beskydské zabijačky? Proč ne? Rádi pro vás tuto skvělou akci připravíme.
dodavatel splňuje podmínky systému garance kvality služeb B.E.W.
O penzionu
Penzion Rzehaczek leží v Dolní Lomné, malebném údolí oklopeném panenskou přírodou Těšínských Beskyd. Tato část Beskyd je specifickým kulturně-historickým územím zvaným Gorolia, kde místní - Gorale - mluví nářečím zvaným "po naszimu" a hrdě kultivuji své tradice a zvyklosti. Rádi vám tento bezesporu zajímavý kout Slezska přibližíme nejen nabídkou pronájmu pro firemní setkání, ale i formou tematických pobytů jako "Firemní setkání s degustační večeří goralských specialit a posezením s goralskou kapelou" nebo "Firemní zážitková akce jako originální beskydská zabijačka".
Jako naši hosté jistě oceníte prostorné a komfortně zařízené dvojpodlažní apartmány, kde najdete moderní koupelnu se sprchou a toaletou i plně vybavenou kuchyňku s jídelním koutem.
V penzionu máme i stylovou restauraci, která bude po dobu pronájmu uzavřená pro veřejnost a bude vám plně k dispozici.
Využít můžete i privátní wellness s vířivou vanou a finskou saunou.
O programu
Chcete posílit vztahy a dobrou atmosféru ve svém pracovním kolektivu nebo obchodní i přátelské vztahy s obchodními partnery? Ideálním řešením je zorganizovat zážitkový program na krásném a klidném místě, obklopeni panenskou přírodou Moravskoslezských Beskyd. A proč neochutnat místní zvyky a gastronomii třeba při originální venkovské zabijačce? Rádi pro vás tuto akci připravíme.
Jak taková zabijačka probíhá?
Účastníci se sjíždějí večer den před zabijačkou a čeká je večeře formou rautu.
Druhý den je nutné vstát za kuropění – tedy kolem šesté ranní. Je potřeba zatopit pod kotlem a ohřívat vodu na „paření prasete“.
Účastníci se scházejí na snídani s pravými beskydskými koláči, bábovkou či ořechovými záviny. Pak už zbývá pouze „vypálit červa“ pálenkou nebo svařeným vínem a jde se na věc. Již za světla přichází mistr řezník, který provede „drsnou práci“ na pašíkovi a míchá se krev na jelita a polévku. Prase se spaří horkou vodou a očistí od štětin. Zavěsí se na hák, pan mistr ho vykuchá, vnitřnosti spolu s hlavou následně bublají v kotli.
Všichni účastníci pomáhají a dále udržují dobrou náladu pitím vína a pálenky.
Zatímco pokračují práce na přípravě náplně do jelit a jitrnic a „bourá“ se prase, je na pořadu první ochutnávka – mozeček, játra, lalok. Krájí se škvarky na stejně velké kousky a připravuje se škvaření sádla.
Maso se naporcuje a rozdělí do výslužky, kterou si každý z hostů z pobytu odveze.
Z vepřového bůčku a krkovičky se připraví zabijačková pečeně a k ochutnání čerstvé karbanátky. Nezapomínáme topit pod kotlem a dolévat pálenku a svařené víno. Odpoledne se vyrábí jelita, jitrnice a tlačenka. Nakonec se zbytek krve a krup dá do polévky a vyrobí se ovarnice, u nás zvaná prdelónka. Na závěr se upeče plech masa, který se pak podává s kysaným zelím a knedlíkem.
Večer vás čeká posezení nad vším, co se za den vyrobilo, spojené s povídáním a popíjením. K tanci i k poslechu vám bude hrát goralská kapela Bukóń.
Třetí den končíme snídani.
Ideální počet osob: 15-25